Egengjorda proteinbars.

Det här är ett recept på hur du kan baka dina egna proteinbars. De passar väldigt bra som ett proteinrikt mellanmål, och är enligt mig både goda och mättande.

Det här receptet ger 10 st bars, och varje bar innehåller:

  • ca 200 kcal
  • 19,2 g protein
  • 14,4 g kolhydrater
  • 6,5 g fett

De innehåller alltså nästan 20 g protein och bara 200 kcal, vilket gör att de passar bra även för dig som går på diet.

Ingredienser

Det här behöver du:

Hemmagjorda proteinbars (10 stycken)

  • 200 g proteinpulver
  • 100 g havregryn
  • Ca 1 dl mjölk (det går även bra med vatten)
  • 50 g jordnötssmör
  • 50 g honung (kan bytas ut mot sirap)
  • 30 g kakao
  • 30 g mörk choklad att täcka barsen med (kan uteslutas)

Jag använde proteinpulver med chokladsmak, men det går säkert även bra med vanilj eller naturell smak.

Obs! Beroende på vilket proteinpulver du väljer så verkar vissa behöva mer mjölk för att få rätt konsistens. Jag använde Whey 80 till mina. Använd dock inte för mycket, smeten ska fortfarande vara väldigt ”hård”!

Så här gör du:

  1. Blanda alla torra ingredienser samt jordnötssmöret och honungen i en stor skål.
  2. Tillsätt lite mjölk i taget och rör om med händerna tills smeten har blivit kladdig men väldigt fast (nästan hård).
  3. Bred ut smeten på en bricka täckt av bakplåtspapper. Smält chokladen och bred den över smeten.
  4. Ställ in brickan i kylen en stund så smeten stelnar, och skär den sedan i lagom stora bars.

Du kan sedan slå in proteinbarsen i plastfolie och förvara i kylen upp till en vecka.